Как да се предпазим от порязване при бръснене?

Как да се предпазим от порязване_2

Колкото и да сте опитни в бръсненето, едно погрешно движение или ъгъл може да доведе до порязване. Това може да се случи толкова незабележимо, че дори да не знаете какво точно сте направили, за да се порежете. Раните от бръснене обикновено са повърхностни, но могат да бъдат неприятни и досадни – особено ако са на видимо място. Разбирането на повече техники и начини на бръснене, различните видове самобръсначки и други може да ви помогне да се бръснете, без да се самонаранявате.

Как да се бръснете, без да се порежете

Космите растат по цялото тяло с изключение на няколко места и същите тези косми се бръснат по подобен начин. Стъпките за бръснене на повечето части на тялото на мъжете и жените са едни и същи:

 • Намокрете кожата или косата си, за да направите зоната мека и гладка. Много хора обичат да се бръснат веднага след или по време на душ, защото кожата е топла, хидратирана и почистена от мазнини и мъртви кожни натрупвания, които могат да запушат бръснача. Ексфолирането намалява запушването на бръснача и повишава ефективността му.
 • Поставете крем за бръснене, гел или някакъв лубрикант върху кожата. Ако кожата ви е изключително суха или чувствителна, можете да я предпазите, като използвате крем, предназначен за вашия тип кожа. Въпреки че е обичайно хората да използват сапун и вода при бръснене, това често оставя кожата суха и люспеста. Използването на крем за бръснене – или дори балсам за коса или масло за тяло – ще ви помогне да се избръснете добре и ще помогне на кожата ви да се чувства мека и хидратирана след това.
 • Наблюдавайте посоката, в която растат космите. Бръсненето в посока, обратна на тази, в която растат космите, ще ви осигури по-близко бръснене (например, ако космите на краката ви растат надолу към стъпалата, бръснете нагоре към коляното). Но бръсненето в същата посока, в която расте косата, ще предотврати обръщането на косъмчетата и дразненето на кожата.
 • След всяко бръснене изплакнете бръснача, косъмчетата и остатъците от тях.
 • След като приключите с бръсненето, изплакнете прясно изгладеното място със студена вода, за да затворите порите, да отстраните остатъците от допълнителен крем за бръснене и да изплакнете остатъците от косми или мъртва кожа.
 • Съхранявайте самобръсначката си на сухо място между бръсненето. Редовно сменяйте самобръсначката си. Ако натрупванията от кожа и косми не се отмиват с помощта на струя вода, може би е време за нова самобръсначка.
 • Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да се предпазите от порязване по време на бръснене, е да смазвате кожата си. Ако се бръснете на сухо, вероятността от порязвания или раздразнения се увеличава значително.

Порязване при бръснене и акне

Акнето обикновено се появява по лицето и може да бъде под различни форми – бели точки, черни точки, кистозно акне и други. Независимо какъв вид акне имате, то може да е болезнено, докато се опитвате да се бръснете. Бръсненето с акне изисква повече внимание и подходящи инструменти.

Следвайте общите стъпки, споменати по-горе, в допълнение към следните съвети:

 • Почистете кожата, преди да я намажете. Използването на почистващ препарат против акне ще ви осигури чудесна, недразнеща повърхност, с която да започнете.
 • Използвайте електрическа самобръсначка или безопасна самобръсначка. Безопасна самобръсначка е всяка самобръсначка със защитно устройство между острието и кожата ви. В наши дни най-популярният вид безопасна самобръсначка са самобръсначките за еднократна употреба. Уверете се, че острието е остро; тъпите остриета ще издърпат кожата ви и ще предизвикат акне.
 • Бръснете се по посока на движението.
 • Когато се бръснете, правете това леко. Ако упражнявате натиск, самобръсначката може да се закачи за акнето, да пореже кожата ви и да влоши акнето.

Какъв вид самобръсначка да използвате

Има огромен брой възможности за избор на самобръсначка, но коя е най-малко вероятно да ви пореже? Най-добрите варианти са електрическа самобръсначка и стандартна самобръсначка с много ножчета. Бръсненето с електрическа самобръсначка е лесно и като цяло безопасно, когато става въпрос за порязвания, но няма да получите толкова близко или точно бръснене. Стандартната самобръсначка със свежо и остро ножче е добър вариант за бръснене наблизо и избягване на порязвания, а самобръсначката с въртяща се глава ще улесни бръсненето на сложни извити зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *