Трябва ли да използвам шампоан за брада?

Шампоан за брада

Краткият отговор е „да“. Абсолютно! Ако използвате обикновен шампоан за брадата си, имате проблеми, защото обикновеният шампоан изсушава кожата на лицето ви, което най-често води до ужасен сърбеж на брадата. От друга страна, специално разработеният шампоан за брада прави точно обратното. Той рехидратира кожата и брадата с етерични масла, като същевременно почиства и освежава.

Питате се защо е така? Е, имаме цялата информация, от която се нуждаете, и още нещо, за да ви помогнем да разберете предимствата на „шампоан за брада срещу шампоан за коса“.

Защо трябва да използвам шампоан за брада?

Винаги можете да разберете, когато някой не си е мил косата от няколко дни. Тя е мазна и може дори да е малко матова. Ето защо шампоанът, който използвате за косата на главата си, е разработен така, че да се бори с това естествено образуващо се омазняване. Той го отстранява.

Една от причините, поради които това е необходимо, е, че скалпът ви произвежда много повече мазнини, отколкото лицето ви. Ето защо премахването на част от тези мазнини е нормално и дори необходимо. Освен това косата на главата ви не се нуждае от толкова много масло, за да изглежда добре, защото не е толкова гъста, колкото брадата ви.

Косата на лицето обаче е нещо различно. Ето защо измиването на брадата е един от процеси и най-важните продукти за грижа за брадата, които можете да си купите. Брадата изисква повече масло. Косата на лицето има различна структура – тя е по-груба и по-гъста. И е склонна да изсъхва по-бързо. Това е твърдение е пропорционално вярно, колкото по-дълга става брадата ви. Затова обикновеният шампоан изсушава и лишава брадата ви от естествените масла.

Лицето ви не произвежда толкова много мазнина. Обикновените шампоани са твърде агресивни за кожата на лицето ви. Те отнемат твърде много естествена мазнина и лицето ви не произвежда достатъчно, за да се справи. В резултат на това лицето и брадата ви се дехидратират, а заедно с това започвате да получавате сърбеж и пърхот по брадата.

Как помагат шампоаните за брада?

Шампоаните за брада съдържат естествени масла, без вредните химикали в обикновените шампоани, които ги премахват. Ето защо тези специални шампоани за брада са създадени, за да поддържат брадата ви по-добре хидратирана, като същевременно я почистват, премахват излишните масла и освежават. В крайна сметка шампоанът за брада помага да направите брадата си по-мека, по-лъскава и по-малко чуплива.

Колко често трябва да измивам брадата си?

Добре, вече знаете защо трябва да използвате шампоан за брада. Но колко често всъщност трябва да го използвате за брадата си?

Ето едно правило. Не е необходимо да миете брадата си всеки ден. Всекидневното миене всъщност може да изсуши кожата ви и да предизвика сърбеж и пърхот в брадата, особено ако имате по-суха кожа.

Вместо това е по-добре да миете брадата си на всеки 2-3 дни, но всъщност това зависи от няколко фактора. Ето няколко въпроса, които да си зададете:

  • Колко мазна е кожата ми? Ако кожата ви е мазна, по-честото миене е добре. Всъщност почистването на брадата на всеки 1-2 дни може да се окаже необходимо, за да се предотврати натрупването на излишна мазнина. Обратно, при по-суха кожа твърде честото миене има изсушаващ ефект. Ако имате по-суха кожа, се придържайте към миене на брадата на всеки 3-4 дни.
  • Колко дебела е брадата ми? По-дебелата брада обикновено има по-груб косъм, който изсъхва бързо. За гъста брада е най-добре да я миете два пъти седмично. От друга страна, по-тънката брада има полза от по-честото почистване, тъй като това ще помогне на брадата ви да изглежда по-пълна.
  • Какво е времето? Времето може да се отрази пагубно на косата ви. Влажността на въздуха например прави косъма по-къдрав, а сухото време води до изсушаване на кожата. Същото важи и за брадата ви. При по-сух климат кожата ви ще бъде по-суха. Затова измиването на всеки 2-3 дни осигурява така необходимата влага.
  • Колко активен съм бил? По-активният начин на живот изисква по-често почистване. Това е така, защото потта и мазнината излизат от кожата ви, когато спортувате, и могат да се натрупат в порите. Това е голяма причина за запушване на порите, което може да доведе до акне или сраснали косми.

В крайна сметка: Редовното миене на брадата е важно. Това е важно не само, за да изглежда брадата ви по-мека и по-плътна. То също така помага за предотвратяване на проблеми като запушени пори, миризма, сърбеж на брадата и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *