Грижа за брадата.

Независимо дали сте в процес на „отглеждане“ или вече сте горд собственик на напълно пораснала брада, грижата за нея е важна част от личната хигиена. Ние ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате здрава и добре поддържана брада. Прочетете нашия прост наръчник за грижа за брадата:

1. Ангажирайте се с процеса

Отглеждането на брада отнема време, а грижата за брадата ви не свършва с измиването с шампоан и разресването. Поддържането на здрава брада започва с поддържане на цялостното ви здраве. За да отгледате здрава брада, трябва да:

– да спите достатъчно;

– да избягвате пушенето, алкохола, кофеина и други вредни навици;

– да се храните с добре балансирана храна, съдържаща всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви;

– да обмислите приемането на витамини и хранителни добавки;

Когато за пръв път си пуснете брада, това може да доведе до срастване на косъмчета. Ексфолирайте кожата си няколко пъти седмично, за да предотвратите появата на този проблем и да поддържате порите си чисти. Така ще създадете добра основа за растежа на брадата.

2. Изберете правилните инструменти за грижа за брадата

Точно както избирате специални продукти за кожата и косата си, трябва да имате правилните инструменти и за брадата. Ще трябва да инвестирате в следното:

– Почистващ продукт или шампоан, съобразен с типа на кожата ви

– Чиста и суха кърпа

– Ексфолиращ скраб

– Овлажняващ крем с SPF (докато брадата ви расте)

– Овлажняващ крем без SPF (след израстването на брадата)

– Балсам, масло или овлажнител за брада, в зависимост от типа на кожата ви

– Гребен за брада и четка за брада

3. Измийте брадата си

Нежен почистващ препарат действа добре както на брадата, така и на кожата ви. Важно е да измивате лицето и брадата си ежедневно, за да премахнете:

– Мръсотия

– Мазнини

– Микроби

– Замърсяване

– Мъртва кожа

За да измиете брадата си с шампоан или да я почистите, използвайте хладка вода, за да постигнете най-добри резултати. Нанесете почистващия продукт и го масажирайте няколко минути. Ако използвате медикаментозен продукт, оставете го да подейства върху кожата ви преди да изплакнете. Не забравяйте да изплакнете добре брадата си, за да отстраните всички остатъци от шампоана.

4. Изберете правилния почистващ продукт за брада

Изберете почистващ продукт за брада според типа на кожата си. Грижата за брадата започва с правилните продукти. Ако имате мазна или склонна към акне кожа, потърсете почистващ продукт за лице с активна съставка салицилова или гликолова киселина. Също така се уверете, че на етикета е написано, че продуктът е некомедогенен, което означава, че няма да запуши порите ви.

Ако имате нормална кожа, също трябва да изберете некомедоногенен почистващ продукт. Можете да потърсите активни съставки, които лекуват или предотвратяват акне, ако имате някакви специфични проблеми с кожата си.

За суха кожа потърсете хидратиращ почистващ продукт без аромати, които могат да раздразнят кожата ви. Това е важно и ако имате чувствителна кожа. Търсете етикети, на които пише „без сапун“ и „без аромати“, за да избегнете дразнене на кожата.

5. Лечение на пърхот по брадата

Ако страдате от пърхот по брадата, той може да бъде лечим. Себорейният дерматит е водещата причина за появата на пърхот по брадата. Може би си мислите, че пърхотът по брадата се дължи на лоша хигиена, но това не е така.

Тъй като брадата покрива кожата ви, тя задържа бактерии и гъбички. Например понякога може да се появи свръхрастеж на дрожди, наречени маласезия. Организмът ви реагира на тези дрожди, като атакува кожата ви, което води до зачервяване, лющене и лющене на кожата.

Ако развиете това състояние, лекувайте симптомите с подходящ шампоан. Продуктите, съдържащи поне 1% от активната съставка кетоконазол, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на пърхот по брадата.

Кетоконазол е противогъбично средство, което унищожава и предотвратява появата на гъбички и дрожди. Някои форми се предлагат без рецепта в местната аптека. За други форми може да е необходимо предписание от Вашия лекар или дерматолог.

Други активни съставки, които трябва да търсите, включват селен сулфид или пиритион цинк. Кожата ви може да реагира по-добре на една активна съставка, отколкото на друга. Ако един продукт не действа, опитайте с друг или се консултирайте с вашия лекар.

6. Овлажнявайте брадата си

Изберете овлажнител за брадата си, както бихте избрали шампоан или почистващ продукт: Ако имате склонна към акне кожа, балсам за брада може да е най-подходящ. За нормална или суха кожа опитайте с масло за брада. Ако имате чувствителна кожа, използвайте некомедогенен овлажнител без аромати.

За най-добри резултати нанесете овлажняващия крем веднага след измиване на брадата и внимателно подсушаване на лицето с кърпа. Кожата и брадата ви трябва да са все още влажни, когато нанасяте овлажнителя. Използвайте продукта пестеливо, за да предотвратите натрупването или появата на омазняване.

7. Поддържайте брадата си

Четкайте или разресвайте брадата си всеки ден, за да предотвратите образуването на възли и заплитания. Подстригвайте космите, ако е необходимо, за да постигнете желания стил. Използвайте електрически тример вместо ръчна самобръсначка, ако имате проблеми с дразненето на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *