Как правилно да се грижим за брадата си – наръчник за начинаещи.

Самият факт, че си решил да прочетеш тази статия, доказва, че си направил третата най-съществена стъпка, за да имаш здрава и добре поддържана брада. А защо третата ли? Замисли се – преди да попаднеш на този полезен наръчник с най-важните неща в self-grooming-а, ти си взел съзнателното решение първо –  да си пуснеш брада и второ – да я запазиш. 

В следващите няколко реда ще ти споделим кои са 5-те най-важни продукта и принадлежности, които всеки начинаещ трябва да има. 

Сега… нека си дадем сметка, че най-вероятно дядо ти ще бъде съвсем леко объркан от идеята да имаш ежедневна рутина, която включва грижа за брадата и кожата на лицето. И въпреки това навикът, който ще си изградиш, ще се превърне в съществена част от живота ти, защото, обещаваме ти, само след няколко седмици ще видиш съществена разлика в начина, по който усещаш и виждаш брадата си. 

Така че, независимо от крайната ти цел, смятаме, че този наръчник за начинаещи ще ти бъде полезен с всички съвети за това как да се грижиш за брадата си, да я третираш и да се гордееш с нея. 

Но нека започнем от някъде… Е, как правилно да се грижим за брадата си?

Много е важно да знаеш, че това, което генетиката може да определи, никой не може да промени. В този ред на мисли – има мъже, които не могат да пуснат гъста и дълга брада и това е напълно нормално. Ако някой от твоите дядовци не са били с гъста брада, шансът и ти да не можеш да “отгледаш” такава е доста висок. 

Важно е да знаеш, че не всичко е загубено в такива случаи, защото с подходящите продукти и грижа за кожата на лицето, може да се стимулира растежът и да се поддържа едно доста добро състояние на косъма. 

Първото нещо, което трябва да направиш, е да оставиш самобръсначката да си почине за известно време. Забрави за нея! Но не я изхвърляй, все пак може да ти потрябва за леки оформяния и корекции по формата на брадата ти. 

И ето минаваме към същината на тази статия – независимо дали вече имаш част от нужните ти продукти и инструменти, ще трябва да се научиш кое как и кога се използва, нали? 

  1. Тример за брада

Освен, ако не си гладко избръснат, вероятно вече разполагаш с надежден тример за брада, който използваш поне веднъж в седмицата. 

Ако имаш гъста и дълга брада, те съветваме да инвестираш в добра машинка, която да ти върши работа за по-дълго време. Разбира се тук няма да навлизаме в подробности коя марка е по-добра от друга, но те съветваме да се обърнеш към своя барбър за съвет и насоки. 

“А защо ми е машинка, ако мога просто да ходя при барбър всеки път, когато имам нужда?” Ще ти кажем – нямаш идея колко често това ще ти спести и време, и пари. 

И все пак – поглези се веднъж в месеца с един предварително записан час при добър барбър. Така ще можеш и да го попиташ за съвети, да оцени състоянието на брадата ти и… ако барбър салонът е добър – да изпиеш една чаша уиски по време на часа ти. 

  1. Четка за брада 

Напоследък все по-бързо набиращ популярност инструмент за грижа за брадата. На първо четене не изглежда особено важен, но нека ти обясним, защо е един от задължителните етапи в рутината ти. 

Подобно на четката за коса, тази за брада се използва за разплитане и изправяне на косъмчетата, междувременно с това ексфолира кожата на лицето и премахва мъртвите клетки, което пък от своя страна елиминира сърбежа, който може би имаш понякога. 

Разресването на брадата подпомага кръвообращението, което позволява на всички други продукти да достигнат в дълбочина и да въздействат на местата, в които няма толкова сериозно окосмяване. 

Въпреки че няма особено значение от какъв материал е направена четката за брада, след като тествахе няколко варианта, стигнахме до заключението, че дървените четки са по-здрави и устойчиви на външни влияния. 

Влакната на косъма също се предлагат в безброй варианти, но това, което ние искаме да ти препоръчаме, е да си вземеш такава с косъм от глиган и корпус от  твърдо черешово или крушово дърво. 

Ако можеш – избягвай четки с пластмасови зъбци, тъй като те могат да надраскат кожата ти и да предизвикат промени в състоянието на косъма. 

Пробвай четката за брада на Beard Brush.

  1. Маслото за брада 

Изключително важна част от рутината ти! Защо? Маслата за брада, които са богати на естествени и етерични масла могат да подобрят вида, усещането и здравето на окосмяването по лицето ти в рамките на няколко дена дори. Ще ти помогнат с намаляването на сърбежа чрез хидратация. 

Всъщност през последните няколко години маслото за брада стана толкова популярно сред мъжете и има защо – дори мъжете с по-чувствителна кожа се увериха, че то помага за подхранване и стимулира растежа. 

За кого е полезно маслото за брада? За абсолютно всички! Имай предвид, че то помага на твоята брада да достигне пълния си потенциал – здравословно, визуално и… ароматно. 

Предлагаме ти да пробваш абсолютния ни бестселър – маслото на брада на Morgan’s (линк към маслото)

И не забравяй да сложиш и на мустака! 

  1. Шампоан за брада 

Много мъже вярват, че обикновения шампоан за коса може да свърши абсолютно същата работа и не е нужно да инвестират в шампоан, специално създаден за брада. Обаче се оказва, че това не е точно така. 

Въпреки че и двата вида шампоан служат за предотвратяване на пърхот и създаване на кадифено усещане, шампоанът за брада взаимодейства с естествените масла от косата и лицето ти, вместо да ги замества. Този детайл е от изключителна важност, когато говорим за здравето на кожата под брадата. 

Шампоанът за брада включва разнообразие от съставки, включително масло от жожоба, какаово масло и масло от ший, които са предназначени да предпазват естествените масла и да поддържат гривата ви във форма. 

Препоръчваме ти да пробваш шампоанът за брада на Mr. Bear Family.

  1. Балсамът за брада… и мустаци 

Балсамите за брада действат подобно на маслото за брада – имат почти същите предимства, но създават съвсем различно покритие, което може да подобри визията на брадата ти. 

Балсамите за брада са по-плътни от маслото за брада и имат по-голям вискозитет. Обикновено в състава и има масло или твърди масла, восъци и други базови масла. По-плътната текстура покрива външния слой на кожата и корените на косъма, отнемайки повече време за абсорбиране. Това генерира по-дълготраен кондициониращ ефект с бавно освобождаване.

Как се използва? Вземи малко количество от балсама и да го затопли между дланите си, за да омекне. Масажирай брадата си, след което тя ще е готова за сресване и оформяне.

Препоръчваме ти да пробваш балсама за брада Mr. Bear Family Citrus (линк към продукта)

Съвсем скоро очаквай и още съвети за това как да поддържаш правилно брадата си!


А до тогава се възползвай от до 30% намаление до края на месец ноември в сайта ни за мъжка козметика от AimMenCare.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *