Защо оформянето на мъжката брада е много повече от суета?

zastho oformyaneto na mazhkata brada

Един мъж на около 50 години ми се усмихва. Лицето му има повече бръчки и вдлъбнатини от обществена ледена пързалка. Прилича малко на седло с очи.

Всяка бръчка по лицето на Хю Лори може да разкаже история. Те са спечелени и на свой ред му носят много пари за ролята на скапания лекар в „Д-р Хаус“. Тогава защо, питам се аз, той рекламира крем за лице? Опитва ли се да каже: Виждате ли тези бръчки, на които всички се възхищавате? Аз се опитвам да ги залича с овлажняващ крем. Дали просто е… суетен?

Лори не е сам. „Истинските мъже“ – от Джерард Бътлър до Донча О’Калахан – очевидно са приели новата религия на самоусъвършенстването. Линията на L’Oreal, според която „Аз си заслужавам“, някога се отнасяше само до овластяването на жените. Сега става дума за мъжката суета – или мъжественост, както аз обичам да я наричам.

Може би това е малко грубо, но няма съмнение, че мъжката грижа е „на мода“. Според последните данни на Euromonitor International продажбите на козметични продукти за мъже у нас са огромни: стотици млн. евро през 2022 г., което е с 4% повече от предходната година. Очаква се през 2024 г. продажбите на козметични продукти да достигнат ръст с над 10%.

Топ стилистът Дарън Кенеди смята, че ирландците твърдо са променили отношението си към овлажняващите/мъжки козметични продукти.

„Всеки мъж, който иска да напредне или просто се гордее със себе си и външния си вид, е наясно със стойността на това да бъде добре поддържан. Това не означава, че всичко е оформяне на вежди и изкуствен тен. Всъщност за много момчета, които предпочитат да изглеждат по-небрежно, е точно обратното, но смисълът е друг: Това е умишлено.

„Продажбите на продукти за поддържане на мъжкия външен вид, самобръсначки и машинки за подстригване на окосмяването по тялото скочиха неимоверно през последните няколко години. И в медиите се наблюдава много по-очевиден фокус върху мъжете. Женският пазар отдавна е наситен и грижата за мъжете е мястото, където има най-голям ръст. Но това е и фактът, че нагласите се променят и вече не се смята, че си „слабак“, ако се грижиш за себе си.

„Случи се така, че бях домакин на британската премиера на последната кампания на Джерард Бътлър с Hugo Boss в Лондон и макар че той е впечатляващо здрав, той също така е много внимателно обгрижван.“

Подобно на женския пазар, грижата за мъжете има своите сезонни тенденции. „Брадата е най-очевидната“, казва Дарън.

„Нямам режим сам по себе си, просто обичам да го смесвам и да изпробвам нови неща. Имам добри и лоши седмици. В добрата седмица използвам ексфолиант. През не толкова добрите седмици просто нанасям какъвто и да е овлажнител, който е най-близо до мен.

„В последно време пътувам много със самолет и това изсушава кожата. Така че, въпреки че нямам редовен режим за грижа за кожата, от време на време се опитвам да си позволявам процедури за лице. Това е чудесно за кожата и смятам, че е чудесен начин да се отпусна.

„Никога не излизам от вкъщи без енергизиращото гориво за лице и флакон с лазурна липа.“

Може би ще изненадаме повечето хора, ако научим, че 10-те най-развиващи се пазара на мъжки тоалетни принадлежности през последните пет години включват Бразилия, Южна Корея (в стил „Гангнам“!) и Китай. В комунистическата държава продажбите нарастват с повече от 20% годишно. Очевидно китайците от средната класа приравняват грижата за кожата с изтънченост. Същото се отнася и за Индия.

Според Euromonitor Бразилия е пазарът с най-голям ръст на продуктите за мъжка красота. Трябва да има някаква шега за гладката кожа и „бразилците“…

И така, какво стои зад рязкото увеличение на продажбите на мъжки козметични продукти? Телевизията може би е фактор. Лори, който изглежда така, сякаш е слязъл от планината Ръшмор, е посланик на марката L’Oreal. Той вярва, че трябва да се хидратира и да бъде „добре облечен“.

Добре облечен е едно, но никой не иска да стигне до нивото на победителката в „Евровизия“ Кончита. Или пък да прилича на необикновено възпитания Роналдо. Ако беше направен от шоколад, щеше да изяде себе си.

„Бръснарството“ също се издига в класациите за популярност. „Бръснарството наистина се разрасна и си върна пазарния дял, който загуби от салоните „Унисекс“ през 80-те години на миналия век“, казва Хю Макалистър от дългогодишната верига Grafton Barbers.

„Мъжете вече са много по-информирани. Преди двадесет години, когато попитахте мъж дали иска да си подстриже веждите или носа, той щеше да ви погледне странно. Сега клиентите ни нямат проблем да си оформят веждите. Те също така ще поискат да им бъдат боядисани косата и брадата.“

„Днешният ирландец иска да бъде обгрижван в мъжка среда, с качествено обслужване и нужните удобства.“

Това включва и глътка твърд алкохол, ако им се прииска да пийнат.

„Вече не предлагаме само безплатна бутилирана бира, а си партнираме по различни поводи с компании за уиски, за да опитаме нови и стари вкусове“, казва Хю.

Похапването на бира и уиски при бръснаря може да не е най-добрият начин за постигане на сияйна кожа, казва диетологът Оливър Маккейб (39 г.).

„Пиенето на по-малко алкохол е важно за доброто поддържане на кожата. Трябва да се грижите за черния си дроб, тъй като той се отразява на лицето ви, особено по отношение на черните торбички под очите. Ако излизам за през нощта, вземам 12 капки бял трън, а когато се прибера вкъщи, вземам таблетка витамин В.

„Вие сте това, което ядете. Всеки ден пия зелено смути и пия много вода. Мъжете трябва да пият поне по два литра на ден. Кардио упражненията също са много важни. Потенето е полезно за кожата и тонизира лицевите мускули.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *