Как да подстригваме брадата си?

Как да подстригваме брадата си

Ако искате да си отгледате брада, трябва да знаете как да я подстригвате – независимо дали искате да поддържате дължината ѝ, или просто да я почистите. Първо обаче трябва да изберете кой тип брада най-добре пасва на формата на лицето ви.

Инструментите за подстригване на брада, които са ви необходими:

  • Гребен за брада
  • Ножица за лицеви косми
  • Тример за брада с многобройни предпазни глави

5 съвета за подстригване на брада

  1. Ако не сте сигурни каква дължина искате, започнете с по-висока защитна глава и намалете дължината.
  2. Използвайте гребена за брада, за да поставите всичко на мястото си, включително мустаците. Отрязвайте всички остатъци, които се открояват или висят над устните.
  3. Ножицата за брада работи добре и за подстригване на мустаци.
  4. Дължината на предпазителя на тримера се променя при различните устройства и често се определя от това дали тримерът е предназначен изключително за брада или за коса. Понякога „1“ означава „1 мм“, а друг път – 1/4″. От вас зависи да разберете това, но по-важното е да запомните коя дължина пасва на вашия стил и да я запаметите.
  5. Винаги подстригвайте брадата си, когато е суха, тъй като ще изглежда същата, когато излезете навън.
Как да подстригваме брадата си 3

Как да подстригваме зоната под брадата

Преди да подстрижете брадата си, трябва да определите зоната под брадата към врата. Това предотвратява появата на брада на врата, а и показва, че сте се заели сериозно с поддръжката на брадата си. Тази зона се определя доста просто – вземете два пръста и ги поставете над адамовата си ябълка. Представете си U-образна форма, която се свързва със задната част на всяко ухо и се събира по средата в основата на U. Избръснете всичко под тази линия с истински бръснач или с голия предпазител на тримера за брада. Готово!

Как да подстригвате брадата си, без да създавате бъркотия

Търсите солидна машинка за подстригване на брада, която да не създава бъркотия? Вземете си такава с вградена вакуумна система, която събира до 90% от космите. Това ще ви спести 10 минути за почистване, вместо да избърсвате всички повърхности в радиус от 5 метра.

Как да подстригваме брадата си 2

3 развенчани мита за отглеждането на брада

Нюйоркският дерматолог д-р Дейвид Колбърт показва три често срещани погрешни схващания за брадата.

Мит 1: Някои храни и витамини ускоряват растежа на брадата ви.

„Никоя храна или витамин не кара брадата да расте по-бързо. Въпреки това, за да расте косата, се нуждаем от аминокиселини или протеини в диетата си. Например при момчетата, които са анемични, често се наблюдава изтъняване на брадата.“ (Все пак много дерматолози ще ви кажат да приемате добавки като биотин за укрепване на косата и растежа на брадата, а някои все още вярват, че той също ускорява растежа. Така че това си остава мит.).

Мит 2: Ако се бръснете по-често, окосмяването по лицето ви ще стане по-пълно.

„Бръсненето абсолютно не води до различен темп на растеж на косата“, казва той. „Една от причините, поради които това може да изглежда така? Ако се бръснете често, усещате по-често бодливото усещане от растежа на косъма.“

Мит 3: Сивите бради са по-груби.

„Ако не друго, фоликулите ни стават по-малки с възрастта. От структурна гледна точка сивите бради не се различават много от обикновените. Ако брадата като на Дядо Коледа изглежда груба, това е просто защото не е била подхранвана правилно или е пълна с раздвоени краища.“

Как да поддържате брадата си мека (и да избегнете сърбежа по брадата)

Знаете ли фразата „Вие сте това, което ядете“? Същото може да се каже и за брадата ви. Ако не я храните с нищо, тя се превръща в крехък скелет и започва да драска всичко, до което се докосне. Най-добрият начин да избегнете това е редовно да нанасяте масла за брада, подхранващи кремове и балсами върху мустаците – независимо от дължината им. Те хидратират всеки косъм, омекотяват го и не му позволяват да се накъсва и да се разпилява. Тези продукти също така хидратират кожата под брадата, като предотвратяват появата на пърхот и сухота на кожата на брадата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *